Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie soku w wyciskarce – wystarczy tylko wrzucić kawałki owoców i warzyw do urządzenia. Sprawa nie jest jednak tak prosta, dlatego też jeżeli jesteś początkującym „wyciskaczem”, w takim przypadku sprawdź 10 najczęściej popełnianych błędów podczas przyrządzania soku.
1. Za dużo słodkości
Z sokiem wyciskanym z owoców i warzyw dostarcza się do organizmu różnorodne wartościowe składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać o tym, by dobierać je rozsądnie i nie umieszczać w wyciskarce zbyt dużo tych słodkich, które podnoszą poziom cukru we krwi.
2. Brak zielonego składnika
To właśnie zielone warzywa zawierają bardzo dużo wartościowych minerałów oraz chlorofil, który pomaga w oczyszczaniu organizmu. Warto wobec tego dodawać do soku ogórek, jarmuż, natkę pietruszki, seler, szpinak czy sałatę.
3. Zbyt długie mycie warzyw i owoców
Nie powinno się ich moczyć w wodzie przed wyciskaniem, ponieważ tracą składniki odżywcze.
4. Składniki z pestycydami
Najlepiej wybierać owoce i warzywa ekologiczne – droższe, ale zdrowsze.
5. Zbyt szybkie picie soku
Sok powinno się pić małymi łyczkami, ponieważ procesy trawienne zaczynają się już w ustach.
7. Picie soku po posiłku
Najlepiej pić go przed posiłkiem lub na pusty żołądek, aby nie wywołać problemów trawiennych. Ponadto sok przed posiłkiem poprawia metabolizm.
8. Monotonia składników
Wyciskarki dają ogromne możliwości w wyciskaniu najróżniejszych soków, dlatego warto wybierać różnorodne składniki.
9. Nieodpowiednie przechowywanie soku
Najlepiej wypić go od razu po przyrządzeniu, a jeżeli nie jest to możliwe lub chce się go zachować na później, należy przelać go do szklanej lub plastikowej butelki lub pojemnika z zamknięciem i przechowywać w lodówce. Powinien być dobry do 48 godzin.
9. Brudna wyciskarka
Nie ma nic gorszego niż zabrudzona wyciskarka do soków, w której mogą rozwijać się bakterie i inne drobnoustroje. Trzeba pamiętać o jej dokładnym i regularnym myciu zgodnie z instrukcją producenta.
10. Nie tylko soki
Warto pamiętać o tym, że nowoczesne wyciskarki nie tylko pozwalają na przygotowanie soków, ale i mleka roślinnego, masła orzechowego, przecierów, puree czy innych pyszności.